Prostota tu polega na tym że nie potrzebny żaden robot. Do przyrządzenia wystarczą tylko składniki, miska i łyżka do wymieszania.
Przepis na ciasto (5/6 foremek z muffinek):
Najpierw wsyp suche składniki:
3 płaskie łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżeczki kakao lub 3łyżeczki budyniu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wlej:
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 jajko
Piec w mikrofali 2-3min, w piekarniku 15-20min w temp. 170stopni
Moim eksperymentem były też babeczki bez glutenu.
Ciasto piecze się z mielonych orzechów włoskich bez grama mąki. Mąkę z orzechów przygotowałam sama mieląc je w młynku.
Przepis na babeczki bez glutenu
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
1-2 łyżki mleka (jeśli jest płynne to dałam tylko 1łyżkę)
3 łyżki oleju
1 jajko
3 łyżki oleju
1 jajko
Piekłam w mikrofali 5 minut by jajko się dobrze ścięło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz